Šventinis pyragas
2013-01-03- Prep Time: 15m
- Cook Time: 1:30 h
- Ready In: 3:20 h
Average Member Rating
(5 / 5)
4 People rated this recipe
Panašūs Receptai
Naujųjų metų progą nusprendžiau iškepti pyragą kurį pavadinau šventiniu. Kodėl šventinis? Todėl, kad jis nėra pigus, o ir laiko nemažai reikalauja. Kad ir kiek užtrukau jį gaminti ir kad ir kiek jis man kainavo, buvo vertą. Mat jo man teko paragauti tik gabaliuką, o likusi pyrago dalis atiteko kitiems. Visi gyrė jį, o ir man jis labai patiko, todėl rekomenduoju jį pasigaminti ir nustebinti savo artimuosius ar svečius.
Reikės:
- 250g sviesto
- 480g miltų
- 1/4 puodelio kakavos
- 3/4 a.š. kepimo sodos
- 1/2 a.š. druskos
- 180 ml stipraus porterio (alus)
- 350g smulkinto šokolado
- 3 kiaušiniai
- 260g cukraus
- 150g molasses cukraus
- 170g grietinės
- 130 ml grietinėlės
Gaminimo procesas
Step 1
Ištepiau kepimo formą sviestu ir apibarsčiau kakavos milteliais. Įkaitinau orkaitę iki 180°C.
Step 2
Vidutinio dydžio dubenyje sumaišiau miltus, kakavą, kepimo sodą ir druską.
Step 3
Į puodą sudėjau sviestą ir įpyliau alų. Ant nedidelės ugnies uždėjau puodą ir maišiau tol kol ištirpo sviestas ir susimaišė su alumi. Kai tai įvyko, puodą nukėliau nuo ugnies ir supyliau į masę 200g šokolado ir išmaišiau kol gavosi vientisa masė. Po to padėjau šiek tiek atvėsti.
Step 4
Kol šokolado masė vėso, mikseriu sumaišiau kiaušinius su cukrumi ir malasses cukrumi. Maišiau tol kol masė tapo vientisos spalvos ir cukrus ištirpo. Tada į kiaušinių masę supyliau šokolado masę, įdėjau grietinės ir vėl viską išmaišiau iki vientisos masės.
Step 5
Gautą masę sumaišiau su miltais. Gavosi tiršta masė kurią supyliau į jau paruoštą kepimo formą ir įdėjau į orkaitę kepti apie 60 min. Kepti reikia iki tada kuomet įsmeigus dantų krapštuką prie jo prikimba tik drėgni trupiniai.
Step 6
Pyragui iškepus neskubėjau jo traukti iš kepimo formos, leidau jam kiek atvėsti, tad išnešiau pyragą į balkoną 15 min.
Step 7
Kol pyragas vėso dariau šokoladinį glajų. Į puodą supyliau grietinėlę ir pastačiau ant nedidelės ugnies. Kuomet grietinėlė užvirė, puodą nukėliau nuo ugnies ir subėriau likusį šokoladą ir maišiau tol kol šokoladas ištirpo ir gavosi vientisa masė. Tada palikau 5 min. atvėsti, kad šiek tiek sutirštėtu.
Step 8
Pyragui atvėsus padėjau jį ant grotelių po kuriomis buvo padėta lėkštė surinkti glajaus pertekliui. Glajų dėjau su konditerine šluotele. Taip man pavyko gražiai ir tolygiai padengti pyragą.
Skanaus!