Loader

Kalėdiniai imbieriniai sausainiai

2012-12-12
  • Prep Time: 10m
  • Cook Time: 20m
  • Ready In: 2:00 h
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (4.8 / 5)

4.8 5 4
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

4 People rated this recipe

Panašūs Receptai
  • Tetos Virgos pyragėliai

    Tetos Virgos pyragėliai

  • Sausainiai "Smėlio juostos"

    Sausainiai „Smėlio juostos”

  • Maskarponės pyragas

    Maskarponės pyragas

  • Sausainių pagrindas

    Sausainių pagrindas

  • Tortas su maskarpone ir braškėmis

    Tortas su maskarpone ir braškėmis

Šiemet iš žmonos senelių gavau prašymą pagaminti kokių skanėstų Kalėdoms. Iš karto žinojau ką gaminsiu – šokoladinius keksiukus su bananais ir pirmą kartą imbierinius sausainius. Šių sausainių dar nebuvau gaminęs, tad tai buvo savotiškas iššūkis man. Žinojau, kad juos iškepus jie būna labai kieti ir reikia jiems laiko, kad suminkštėtų. Tad juos kepiau likus kelioms savaitėms iki Kalėdų. Taip pat žinojau, kad šie imbieriniai sausainiai yra problematiški, t.y.: labai lipni masė, ilgas gaminimas ir ilgas puošimo procesas. Bijojau, kad neužteksiu kantrybės, bet.. Buvo be galo smagu juos daryt ir puošti, tad pridariau daug sausainių ir žinau, kad tai darysiu kasmet.

Reikės:

  • 180g rudojo cukraus
  • 150g sviesto
  • 2 didelių kaišinių
  • 2 v.š. "molasses" rudojo cukraus
  • 600g miltų
  • 2 a.š. malto imbiero
  • 1,5 a.š. kepimo sodos
  • 0,5 a.š. malto cinamono
  • 0,5 a.š. malto muskato
  • 0,5 a.š. druskos
  • Glajui reikės:
  • 220g cukraus pudros
  • 4 v.š. pieno
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • Maistinių dažų

Gaminimo procesas

Step 1

Mikseriu sumaišiau kambario temperatūros sviestą su ruduoju cukrumi iki vientisos masės. Po to įplakiau kiaušinius, įdėjau molasses rudąjį cukrų (jis yra tamsesnis nei paprastas rudasis cukrus ir turi specifinį skonį, tikrai rasite geriau paieškoję prekybos centre) ir vėl maišiau iki vientisos masės.

Step 2

Persijojau miltus kartu su imbieru, kepimo soda, cinamonu, muskatu ir druska. Tada viską sudėjau į prieš tai padarytą masę ir viską gerai išmaišiau. Gavosi lipni masė kurią uždengiau plėvele ir padėjau į šaldytuvą 1 valandai.

Step 3

Po valandos laiko įjungiau orkaitę ir kaitinau ją iki 180°C temperatūros. Tuo tarpu iš šaldytuvo ištraukiau tešlą ir padalinau ją į kelias dalis ir palikau 15 min. kad sušiltu iki kambario temperatūros. Tešla labai lipni todėl patartina ją kočioti tarp kepimo popierių. Kadangi man kepimo popieriaus buvo gaila, tad nusprendžiau tiesiog ant medinės lentos užberti miltų. Iškočiavau maždaug 3 mm storio lakštus ir juose išspaudžiau su formelėmis žmogeliukus. Žmogeliukus atsargiai su mentele perkėliau ant skardos.

Step 4

Skardą su žmogeliukais įdėjau į orkaite ir kepiau 15 minučių kol gražiai pradėjo skrusti. Iškepęs sausainius padėjau juos atvėsti.

Step 5

Gaminame glajų

Cukraus pudrą persijojau, kad nebūtų gumulėlių. Tada ją sumaišiau su pienu ir citrinos sultimis ir gavau vientisą lakią masę kuri buvo saldžiarūgštė. Jei nepageidaujate rūgštumo galite dėti vanilės esencijos ar kokio kito skonio. 60% masės atidėjau baltam puošimui ir po 20% raudonam ir žaliam. Papuošęs žmogeliukus palikau juos nakčiai kad glajus labai gerai sustingtu.

Iš šio kiekio iškepiau 49 didelius ir 17 mažų sausainių. Be to, dėl ingredientų šie sausainiai yra labai aromatingi ir skanūs. Skanaus!

Comments (3)

  1. Tekstą parašė Deimantė on 2012/12/14

    Sveiki, kas tas „molasses” rudasis cukrus? Tiksliau kur jo gauti ir kuom jis skirias nuo įprasto cukraus?

     
  2. Tekstą parašė Romanas on 2012/12/14

    Molasses Lietuvoje žinomas kaip melasa, yra šalutinis gaminys likęs nuo cukraus gavimo. Dažnai jis būna sirupo formos, bet galima gauti ir cukraus pavidalu. Nuo įprasto cukraus skiriasi tuo, kad jis yra saldesnis, tamsesnis (beveik juodos spalvos) ir aitresnis. Dažniausiai jis naudojamas konditerijoje. Jo gali,a rasti didesniame prekybos centre, cukraus arba sirupų skyriuje.

     
  3. Tekstą parašė Deimantė on 2012/12/14

    Dabar žinosiu ir ieškosiu, ačiū už išsamų paaiškinimą :)

     

Parašykite komentarą