Prieskonių naudojimas kulinarijoje

Autorius : | 0 Komentarai | Publikuota : 2012-11-12 | Kategorija : Virtuvė

Prieskonių naudojimas kulinarijoje

Kadangi nepasižymiu puikia atmintimi, dažnai tenka pasižiūrėti kur koks prieskonis tinkamas o kur ne. Su laiku tai pradėjo mane erzinti, todėl nusprendžiau pasidaryti visų prieskonių sąrašą ir surasti internete informaciją kam šie prieskoniai yra naudojami. Ganėtinai ilgai užtrukau kol sudariau šį sąrašą, tačiau nežinau ar čia visi prieskoniai. Tad jei žinote daugiau prieskonių parašykite juos į šio straipsnio komentarus, ir pasistengsiu juos įtraukti.

Anyžių sėklos – saldiesiems patiekalams, paukštienai, žuviai, daržovėms, karštiems gėrimams, kepiniams.
Baltieji pipirai – mėsai, žuviai, šviesiose patiekaluose.
Baltosios garstyčios – mėsoms, dešrelėms,  padažams.
Bazilikas – salotoms, žvėrėnai, kiaušiniams, užpilams, sriuboms, mėsai, žuviai, sūriams, daržovėms, marinatams, padažams.
Chalapos aitriosios paprikos – marinatams, troškiniams, kepiniams, gėrimams.
Ciberžolė – mėsai, žuviai, ryžiams, daržovėms, patiekalų dažymui, padažams.
Cinamonas – konditerijai, vaisių sriuboms, mėsai, paukštienai, salotoms, padažams, šokoladams, kompotams, karštam vynui.
Čili pipirai – marinatams, troškiniams, kepiniams, gėrimams.
Čiobrelis – mėsai, sriuboms, padažams, salotoms, pupelėms, pupoms, žirniams.
Dašiai -  daržovėms, grybams, paštetams, dešroms, pupelėms, lęšiams, troškiniams.
Garstyčios – salotų užpilams, troškiniams, mėsai, žuviai, padažams. [adrotate group="2"]
Gelsvės – salotoms, bulvėms, troškiniams, sriuboms, mėsai, žuviai, paukštienai, ryžiams, daržovėms, padažams.
Gvazdikėliai – mėsai, žvėrėnai, vištienai, daržovėms, kompotams, kartiems gėrimams.
Imbierų šaknys – jūros gėrybėms, mėsai, daržovėms, žvėrėnai, padažams, sriuboms, arbatoms, kepiniams.
Juodieji pipirai – naudojamas visoje kulinarijoje.
Juodgrūdė – daržovėms, miltiniams patiekalams.
Juodosios garstyčios – mėsai, žuviai, užkandžiams, salotų užpilams, daržovių troškiniams.
Juodųjų sezamų sėklos – mėsai, žuviai, duonos gaminimas, paštetams, sriuboms.
Kadagių uogos – mėsos ir žvėrėnos marinatams, padažams, daržovėms.
Kajeno pipirai – marinatams, troškiniams, kepiniams, gėrimams.
Kalendros – troškiniams, salotoms, sriuboms, padažams, mėsai, paukštienai, marinatams, sūriams, dešroms, konditeriniams patiekalams.
Kanapių sėklos – duonos gaminiams, bandelėms, bulvėms, košėms.
Kardamonai – mėsai,  ryžiams, konditerijos gaminiams, jautienai, vištienai, karštiems gėrimams.
Kmynai – salotoms, sriuboms, duonos gaminimas, mėsai, paukštienai, žvėrėnai, marinatams.
Krapai – konservavimui, salotoms, mišrainėms, mėsai, žuviai, sriubai, duonos gaminiams, konditerijoje, gėrimams.
Kvapieji pipirai – sriuboms, padažams, kepiniams, gėrimams, marinatams, troškiniams, žuviai.
Laurų lapai – sriuboms, mėsai, konservams, marinatams, žvėrėnai, paukštienai, žuviai, daržovėms.
Levandų žiedai – konditerijoje.
Linų sėmenys – konditerijoje, salotoms, troškiniams, kepsniams, daržovėms, padažams.
Mairūnas – salotoms, sūriams, mėsai, žuviai, daržovėms, sultiniams, sriuboms, padažams, dešroms, faršui, grybams, varškei.
Muskatų riešutai – konditerijoje, marinatams, padažams, konservavimui, mėsai, žvėrėnai, paukštienai, sūriams, daržovėms.
Ožragės – daržovėms, sojai, mėsai, žuviai, sriuboms, padažams.
Pankoliai – salotoms, konservams, troškiniams, sriuboms, mėsai, žuviai, paukštienai, daržovėms, padažams, gėrimams.
Peletrūnas – jūros gėrybėms, vištienai, varškei, kiaušiniams, salotoms, sriuboms, padažams, actui, aliejui, avienai, marinatams, gėrimams.
Petražolių šaknys – sriuboms, sultiniams, mėsai, žuviai, padažams.
Petražolės – mėsai, žuviai, daržovėms, salotoms, užkandžiams, sriuboms, padažams.
Porai – mėsai, padažams, sriuboms.
Raudonėliai – salotoms, mėsai, pupelėms, pomidorams, picoms, makaronams, bulvėms, žvėrėnai, paukštienai, jūros gėrybėms, daržovėms, sūriams.
Raugerškiai – plovui, keptai ir troškintai mėsai.
Rausvieji pipirai – mėsai, žuviai, makaronams, desertams, kepiniams, salotoms, konservams.
Romos kmynai – duonai, konditerijoje, agurkams, kopūstams, pomidorams, grybams, sriuboms, žuviai, daržovėms, salotoms, mėsai.
Rozmarinai – žuviai, daržovėms, sriuboms, salotoms, mėsai, paukštienai, grybams, marinatams.
Rožiniai pipirai – jautienai, šviesiai mėsai, vištienai, žuviai, vėžiagyviams, picoms,  padažams, salotoms, gėrimams, konditerijoje.
Salieras – sultiniams, sriuboms, troškiniams, jautienai, šernienai, elnienai.
Sezamų sėklos – konditerijoje, jūrų gėrybėms, kinų patiekalams.
Sičuano pipirai – aštriems patiekalams.
Šafranas – plovams, konditerijoje, gėrimams.
Šalavijas – paukštienai, triušienai, žuviai, makaronams, padažams.
Vanilės lazdelė – konditerijoje, gėrimams.
Vanilinis cukrus – konditerijoje, padažams, konservams, ledams.
Žalieji pipirai – mėsai, žuviai, daržovėms, padažams, paštetams, sūriams, dešroms.
Žvaigždiniai anyžiai – kepiniams, gėrimams, padažams, marinatams.

Rašyti Komentarą